Internationella Fysioterapins Dag

Den 8 september varje år infaller Internationella Fysioterapins Dag.

2018 inföll Fysioterapins Dag på en lördag, vilket gjorde att många även firade fredagen den 7 september. Budskapet var förbundets tre rörelselyft.

SÅ HÄR FIRAS FYSIOTERAPINS DAG 2018:
(lista på aktiviteter som rapporterats in)

Jönköping

Stora entrén - Länssjukhuset Ryhov, fredag 7 sept kl. 11-14
Fokus i år är Rörelselyftet; all rörelse är bra! Vi kommer att stå i stora entrén på Länssjukhuset Ryhov för att informera om bredden i vårt yrke samt försöka inspirera till rörelse. Vi kommer anordna lunchpromenad, lite prova-på-pass med basal kroppskännedom och eventuellt göra en film om pausgymnastik.

Linköping

Mariasalen, Missionskyrkan, Drottninggatan 22, fredag 7 sept kl. 8.30-13.00
Distrikt Östergötland bjuder in medlemmar till föreläsningar.

Skövde

Entréhallen på Skaraborgs Sjukhus Skövde, fredag 7 sept, kl. 10-14
Fysioterapeuter från olika avdelningar på sjukhuset planerar sprida information till patienter, anhöriga och personal angående fysioterapi och betydelsen utav aktivitet och rörelse. Vi bjuder in alla nyfikna att besöka oss för att kunna ställa frågor och diskutera kring fysioterapi.

Stockholm

Capio S:t Görans sjukhus, huvudentrén, fredag 7 sept kl. 8-16
Vi firar Fysioterapins dag med korta styrke-, rörlighets- och avspänningspass med fokus på vardagsrörelse för personal, anhöriga och patienter, både på avdelningar och i huvudentrén. I entrén kommer också finnas en testa-dig-själv station kl 12-13 där vi informerar om vad vi fysioterapeuter gör på sjukhuset, och där alla nyfikna kan prova på styrke- och uthållighetstester samt få tips & råd.

Farsta, Aktiv Fysioterapi Södra-Ersta 4 sept- 7sept
Vi planerar att uppmärksamma Fysioterapins dag i flera dagar. Vi kommer ha information om dagen i väntrummet med bla foldrar samt bjuda på lite godsaker. Vi kommer finnas tillgängliga för att svara på eventuella frågor om Fysioterapins dag.

Rehab Station Stockholm Frösundaviks allé 4, Solna, fredag 7 sept kl. 10.30-14.00
I samband med Internationella Fysioterapins Dag passar Rehab Station på att bjuda på en intensiv dag med träning. Dagen till ära har vi premiär för vårt nya workoutpass som går att köra både stående och sittande. Utöver detta kommer det finnas flera olika utställare som berättar om olika träningsformer som finns tillgängliga i Stockholm tex paragolf, Rekryteringsgruppen, parakarate m.m. Schema för dagen: 10.45 Workout 11.30 Yoga 13.00 Salsa

Sävar

ICA Sävar, fredag 7 sept, kl. 15.00-16.00
Fysioterapisektionen Neurorehab Sävar står utanför ICA Sävar för att informera och inspirera allmänheten om betydelsen av fysisk aktivitet och goda levnadsvanor. Vi kommer att dela ut broschyrer och ge tips och råd. Utöver detta kommer vi att leda ett gympapass som är öppet för alla som vill prova på. ICA Sävar sponsrar med frukt till alla deltagare.

Södertälje

Södertälje sjukhus, fredag 7 sept kl. 11.30-14.30
Fysioterapeuter står vid sjukhusets huvudentré och träffa patienter, närstående och personal för information om vad de gör på sjukhuset, ge råd och tips och möjligheten att utföra enklare tester.

Varberg

Samlingssalen, Varbergs sjukhus, fredag 7 sept kl. 13.30-16.30
Fysioterapeuterna Halland bjuder på en inspirerande dag med föreläsningar, diskussioner och tillfälle att nätverka med kollegor. Anmälan senast 1/9 till halland@fysioterapeuterna.se

Vällingby

SATS Vällingby C, fredag 7 sept, kl. 11-12, 14-15
Mingel och samtal med medlemmarna på gymmet. Dela ut broschyrer etc. Gratis fysioterapeutkonsultationer, möjlighet att boka 10min/person.

Västerås

Centrum för klinisk forskning, tors 6 sept kl. 8-16
Olika pröva på-aktiviteter, som pausgymnastik på morgonen. Stavgångssession på lunchen och information om vikten av rörelse. På eftermiddagen meditation och taktil stimulering.

Värnamo

Torget Värnamo centrum. fredag 7 sept, kl. 10-14
Fysioterapeuter anställda av Värnamo kommun bjuder in alla fysioterapeuter i primärvården, kommun och slutenvård. Tält på stan där vi använder oss av vårt material och pratar utifrån det. Vi bjuder in den lokala tidningen och ser till att så många fysioterapeuter finns på plats så att vi kan få en gemensam bild.

Örebro

Bohmansonsalen, Universitetssjukhuset Örebro, fredag 7 sept, kl. 8.30-12.30
Distrkt Örebro bjuder in till en kvalitetsdag, i samarbete med Region Örebro län.

 

Bakgrund

Initiativtagare till Internationella Fysioterapins Dag är WCPT, World Confederation for Physical Therapy. Den 8 september 1951 grundades WCPT. 

WCPT har sammanställt ett verktygslåda med guider och idéer kring aktiviteter som går att göra.

WCPT har en samlad rapportering där de berättar om hur dagen firats de senaste åren i olika delar av världen.