Julhälsning från styrelsen – Fysioterapeuterna

2021-12-13 12:00

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

Julhälsning från styrelsen

Traditionsenligt bjuder styrelsen på en julhälsning.

Kära kollegor,

Så har 2021 snart nått sitt slut och även detta år får väl summeras som ett märkligt år. Vaccinationer har genomförts på bred front, restriktioner har upphävts, kurvor har pekat i rätt riktning och hjulen i samhället snurrat i gång. Tyvärr så lurar pandemin återigen runt hörnet och myndigheterna flaggar för nya restriktioner. I en del länder inom den Europeiska unionen går utvecklingen i fel riktning och skarpa restriktioner genomförs ånyo. Omfattande demonstrationer mot såväl restriktioner, covid-pass som vaccination har genomförts i många europeiska städer. I andra delar av världen slår restriktioner hårt mot samhällsekonomier och redan hårt prövade människor, möter ytterligare motgångar. Vaccinationstakten varierar stort och det finns länder där endast en försumbar del av befolkningen fått vaccin. Det är inte utan att man undrar om det finns något slut på detta?

I Sverige har många av oss har under hösten 2021 börjat att återgå till våra ordinarie arbetsplatser. Hur känns det? För många är det positivt att återse arbetskamrater och komma åter i gamla rutiner. Andra har vant sig vid att arbeta hemifrån och kanske sparat mycket restid varje dag. Hur blir det nya arbetslivet? Vi vet att det finns en stor variation i hur arbetsgivare resonerar, allt ifrån ”ni behöver inte komma tillbaka över huvud taget” till ”allt ska återgå till precis som det var innan”. Som vanligt är väl något mitt emellan att föredra. Vi tar tillbaka det som är bra, men tar med oss nya erfarenheter av att arbeta flexibelt och på distans. Inom företagshälsan har många digitala tjänster utvecklats och uppskattas av både arbetsgivaren och arbetstagare.

I styrelsen för sektionen arbetshälsa och ergonomi så har vi fortsatt att vara helt digitala. I mars genomförde vi ett årsmöte digitalt. Det fungerar utmärkt och möjliggör för fler att vara med och påverka. Detta är något vi kommer att fortsätta med. En styrelseledamot avtackades och ersattes med en ny person.  Vi har också startat ”Ergolunchen”. Det innebär att vi träffas över våra lunchlådor via länk. En inbjuden talare inleder med att tala om ett tema, sen blir det frågor och diskussion. Ingen föranmälan krävs. Detta är också något vi tar med oss och fortsätter att erbjuda. Även inom den internationella subgruppen IFPTOHE inom World Physiotherapy, så har vi genomfört två webinarier. Det har fungerat utmärkt och deltagare från hela världen har anslutit. Det är här den digitala världen är som bäst: enkelt och tillgängligt. Styrelsen har arbetat med att ge synpunkter på olika vårdförlopp och riktlinjer. Ofta har arbetsperspektivet glömts bort och vi påtalar alltid detta och försöker motivera varför det är viktigt att det finns med.

Fysioterapi 2021 blev ett digitalt arrangemang. Vi var nog många som sett fram emot att träffas och utbyta erfarenheter. Nu blev det inte så och arrangemanget fungerade väl. Sektionen arbetshälsa och ergonomi arrangerade en utbildningsdag med fokus på handintensivt arbete, där våra kollegor Peter Palm och Kristina Eliasson presenterade det senaste inom området.

Som alltid vill vi uppmuntra er alla till att delta i samtalet kring arbetshälsa och ergonomi. Det kan ni göra i Facebookgrupp: Fysioterapeuternas ergonominätverk eller i den internationella gruppen ”Occupational Health and Ergonomics- WCPT. Den gruppen är också representerad på LinkedIn.

En styrelse är föränderlig och vi är alltid i behov av goda krafter. Vi hoppas att fler känner för att engagera sig. Hör gärna av er till någon av oss i så fall. Om man inte vill gå in i styrelsearbete så kanske man kan bidra på annat sätt? Ibland behövs det representanter till olika uppdrag, som att hjälpa till att arrangera en utbildning eller besvara en remiss.

2021 så hoppas vi att julfirandet ska bli mer som vanligt, men vem vet: kanske har vi även här fått nya vanor som vi vill fortsätta med? Jag läste precis om en familj som gillade att samlas utomhus och tänkte fortsätta med det även i år. Oavsett hur det blir så vill vi önska alla medlemmar en fin julhelg och ett riktigt gott 2022. Vi hoppas att alla får vara friska!

 

Hälsningar

Styrelsen för sektionen arbetshälsa och ergonomi

Anna Bladini, Malin Henningson, Mia Hermansson, Ulrika Lind Ericsson, Anna Nilsson, Kjerstin Stigmar och Henrik Strömberg

Senaste nyheterna

IFPTOHE March 2022 Newsletter

2022-04-05 14:08

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

Nu finns nytt nyhetsbrev att läsa

Inbjudan webinarium

2022-01-23 19:47

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

Den internationella subgruppen IFPTOHE inom World Physiotherapy bjuder in till ett webinarium 22/2

Julhälsning från styrelsen

2021-12-13 12:00

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

Traditionsenligt bjuder styrelsen på en julhälsning.

IFPTOHE Webinar

2021-12-09 10:17

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

IFPTOHE (International Federation of Physical Therapists working in Occupational Health and...

Ergolunchen- en lunchdate med dina kollegor Den 6 december kl.11.30-12.30

2021-11-25 05:55

Sektionen för Arbetshälsa och ergonomi

Den 6 december kl.11.30-12.30  erbjuder vi ett webinarium med ämnet: Stillasittande.