Kurser

Bäckenbottenhälsa - prevention och rehabilitering, 4,5 hp

ht -20, Karolinska Institutet

Uppdragsutbildning

Kursen ger ökad kunskap och kompetens om bäckenbottens normalfunktion och dysfunktioner avseende blåsa, tarm och smärttillstånd. Du får även kliniska verktyg och bedömningsmetoder för att utföra undersökningar och behandlingar. Verktygen grundar sig på ett vetenskapligt förhållningssätt och gällande riktlinjer vilket ökar patientsäkerheten och kvaliteten.

 

Vem riktar sig utbildningen till

Fysioterapeuter, barnmorskor, uro- och tarmterapeuter och läkare som arbetar inom kvinnohälsa

Förkunskaper

Minst 180 hp inom vilka det ska ingå en kandidat- eller yrkesexamen inom hälso- och sjukvård. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

 
Tid och plats

Kursen ges på kvartsfart och inleds den 31 augusti 2020 på distans via lärplattformen Canvas. Detta följs av kursträffar den 1–2 oktober och den 12–13 november som sker på Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för fysioterapi, Campus Flemingsberg. Den avslutande kursträffen är den 14 januari 2021. Mellan kursträffarna sker självstudier på distans via lärplattformen Canvas.

Pris

13 000 kr per deltagare exkl. moms.

 Mer info och anmälan här.

 


Faggruppen for kvinnehelse i Norge arrangerer seminar 5-6 mars ved Holmen Fjordhotell: "Hormoner til glede og besvær".

 

Bli med på en reise gjennom kvinnelivet fra pubertet til menopausen der vi snakker om hva som skjer når kroppen blir eldre, endringer i hormoner og seksualitet. Vi vil få svar på om det er en sammenheng med en økende andel av kvinner med bekkenbunnsmerter og hormoner, og om kosthold kan gjøre noe for kvinner med tarm og bekkenbunnsplager. Det vil være foredrag, workshops og trening! 
Vedlagt lenke til program og påmelding:

 


 

Sektionen planerar att ålla palpationskurs under året, mer information kommer så snart vi har bestämt plats och datum!

 


 

 

Grundutbildning i Bäckenbottendysfunktion / inkontinens 22-23/8 2018 i Göteborg

Kursen är fulltecknad!

 

Nu kör vi denna mycket populära 2-dagars utbildning för fjärde året i rad. Vi lägger stor vikt vid palpationsmomentet och tanken är att du som deltar skall kunna börja ta patienter och palpera bäckenbotten direkt efter kursen. Kursen innehåller anatomi, fysiologi, teori kring urininkontinens, sfinkterskador och andra förlossningsskador, teori och praktik kring palpation av kvinnor (obs vi har inga "proffspatienter" att tillgå utan palperar på varandra i lugn miljö och i grupper om 3-4), bäckenbottenträning, fysisk träning i relation till bäckenbottenskador med mera. Vi är tre erfarna fysioterapeuter som är kursledare och dessutom föreläser läkare. Max antal deltagare: 24 stycken.

Kursen startar 8.30 på onsdagens och avslutas på torsdagen 17.00.

Några få platser återstår till kursen så anmäl dig snabbt genom att skicka in ifylld anmälningsblankett till: kurs.kvinnors.halsa@gmail.com.

Anmälningsblankett - Grundkurs

Kurskostnad: 2500 kr för medlem i sektionen, 3500 kr för medlem i Fysioterapeuterna och 4500 kr för övriga. Kostnad om man går båda kurserna: 3500 kr för medlem i sektionen, 5000 kr för medlem i Fysioterapeuterna och 6500 kr för övriga.

Omdömen från tidigare deltagare: "mycket bra föreläsningar, kunniga, tydliga och engagerade föreläsare, trevlig och tillåtande stämning, mycket bra upplägg på palpationsdelen".

Fördjupningskurs i bäckenbottendysfunktion:

Anal dysfunktion/inkontinens fredagen den 24/8 2018 i Göteborg

Platser finns kvar!

 

Vi körde denna fördjupade endagskurs för första gången 2015. Nu är det dags igen.

Kursen passar dig som redan behandlar kvinnor (och män) med urininkontinens. Du är van att palpera. 11-15% av befolkningen har anala läckage så troligen träffar du dessa patienter redan i din vardag. Det går också att gå på grundkursen nu i augusti och direkt lägga till dagen om anal dysfunktion vilket innefattar inkontinens, tömningshinder, förstoppning, förlossningsskador etc. Vi kommer även att ta upp förlossningsskador. Precis som i kursen beskriven ovan så ingår teori och praktik/palpation. Vi är tre erfarna fysioterapeuter som är kursledare och en kolorektalkirurg föreläser också. Max antal deltagare: 24 st.

Kursen kommer starta 8.30 och slutar 16.30.

Ifylld anmälningsblankett skickas till: kurs.kvinnors.halsa@gmail.com

Anmälningsblankett - Fortsättningskurs

Anmälningsblankett för båda kurserna - Grundkurs samt fortsättningskurs

Kurskostnad: 1500 kr för medlem i sektionen, 2500 kr för medlem i Fysioterapeuterna och 3000 kr för övriga. Kostnad om man går båda kurserna 3500 kr för medlem i sektionen, 5000 kr för medlem i Fysioterapeuterna och 6500 kr för övriga.

Omdömen från tidigare deltagare: "generellt en mycket bra och inspirerande kurs, spännande och relevanta föreläsningar, mycket bra upplägg på palpationsdelen".

Kursledare: Karin Torell och Åsa-Lena Sjöberg från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg och Elisabeth Arkel från NÄL, Norra Älvsborgs sjukhus, Trollhättan.


Hur ofta hålls våra kurser? 

Nedanstående tabell illustrerar med vilka intervall sektionen preliminärt planerar att hålla olika kurser. 

Kurs

Hur ofta hålls kursen?

Grundkurs i urininkontinens/bäckenbottendysfunktion

Preliminärt planerad till vartannat år

Fortsättningskurs i anal bäckenbottendysfunktion

Preliminärt planerad till var fjärde år i samband med ovanstående grundkurs

Bäckenrelaterade smärttillstånd

Preliminärt planerad till var fjärde år

Temadag*

Preliminärt planerad till vartannat år

Forskarträff  (hålls i samband med Fysioterapidagarna)

Vartannat år


* = Temadagarna kommer att behandla teman som sektionen och dess medlemmar anser vara extra relevanta för tillfället. 

Tidigare kurser


Följande kurser har anordnats de senaste åren:

  • Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion (2017)
  • Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion (2016)
  • Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion (2015) 
  • Fortsättningskurs i anal bäckenbottendysfunktion (2015) 
  • Vanliga men "okända" besvär hos kvinnor, exempelvis endometrios, dysmenoré/eftervärkar, rektursdiastas och svanskotebesvär (2014)
  • Stabiliseringsträning för kvinnor med bäckensmärta (2006, 2009, 2012)
  • Bäckenbotten och bäckenträning (2007, 2008)
  • Grundkurs i inkontinens (2008)
  • Sfinkterskador och sexologiska aspekter på bäckenbotten (2010)
  • Föreläsningsdag om klimakteriet (2012)

Kurser i Norge


I Norge finns två nationella kunskapscenter som arbetar med bäckendysfunktioner, i Oslo resp Tromsö. De ger regelbundet kurser, som vi kan rekommendera.

Konferensen "Pelvis, rectus diastasis and exercises - why and how?" 11-13 oktober 2018 i Oslo

Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund anordnar en konferens och tillhörande workshop med fokus på forsking och beprövad erfarenhet inom områdena bäcken, bäckensmärtor och rektusdiastaser. För mer information och anmälan, klicka här!

 

I kursavgiften ingår lunch och fika alla dagar.I kursavgiften ingår lunch och fika alla dagar. I kursavgiften ingår lunch och fika alla dagar.