Debatt: Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er – Fysioterapeuterna

2020-12-15 09:33

Påverkansarbete, Debattartikel, Covid-19

Debatt: Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er

Vi går nu mot en jul- och nyårshelg som inte kommer att vara sig lik. Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er – så får förhoppningsvis de allra flesta av oss en god jul med våra familjer. Det skriver tillträdande ordförande Cecilia Winberg tillsammans med andra fackförbund inom hälso- och sjukvården i en debattartikel i Aftonbladet.

Debattartikeln i fulltext

Det här året har inte varit likt något tidigare år och särskilt inte för oss som arbetar inom hälso- och sjukvården. Vi jobbar sida vid sida för att kunna ge bästa möjliga vård, omsorg och rehabilitering till alla som behöver oss. Men vi är trötta nu. Vi kan aldrig stänga kontoret, vi finns alltid där för dig: dygnet runt, årets alla dagar. 

Nu går vi mot en jul- och nyårshelg som inte heller den kommer att vara sig lik. Julen är normalt sett en härlig tid för de flesta. Man umgås med sina nära och kära, äter god mat och har det trevligt, men i år får vi ställa in oss på att fira på annorlunda sätt. Vi måste välja bort stora släktkalas och spontana shoppingrundor och istället fira med några få personer.

Vi behövs för att ge god och säker vård

Vi som skriver detta representerar landets hälso- och sjukvårdsmedarbetare: arbetsterapeuter, fysioterapeuter, läkare, undersköterskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Tillsammans representerar vi över 394 000* medarbetare som alla behövs för att ge befolkningen en god och säker vård, omsorg och rehabilitering.

Redan innan pandemin rådde det brist på flera av hälso- och sjukvårdens nyckelkompetenser och nu är behovet av kollegor ännu större. Årets jul- och nyårshelg blir särskilt tuffa att bemanna. Redan ett vanligt år är det alltför många medarbetare som tvingas avstå från sin rätt till ledighet för att inte äventyra patientsäkerheten - och det här året har vi och våra kollegor pressat oss till det yttersta. I somras ställde många upp och sköt på delar av sin semester för att finnas där för patienterna och kollegorna i vårdteamen. Kanske med förhoppningen att kunna vara ledig lite längre till jul. Nu ser vi med oro på utvecklingen och vädjar till er alla: ni måste ställa upp för oss och stanna hemma!

Vi måste hjälpas åt

Corona sprids nu återigen alldeles för fort trots åtstramade rekommendationer, och det är vi inom hälso- och sjukvården som ser hur det drabbar patienterna och oss som kämpar för att kunna hjälpa alla. Det tar några veckor innan smittspridningen når våra äldreboenden, börjar märkas på antalet allvarligt sjuka patienter och på kurvan över döda. Just nu går utvecklingen åt fel håll, kurvorna stiger oroväckande snabbt.
Vi vill inte att du eller dina anhöriga ska bli sjuka. Vi vill inte behöva träffa dig eller dina anhöriga för att ni blivit allvarligt sjuka i jul och då måste vi hjälpas åt. I våras klarade vi tillsammans av att vända utvecklingen och nu måste vi göra det igen.

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna noga och fortsätt använda handsprit
  • Jobba hemifrån du som kan
  • Följ Folkhälsomyndighetens skärpta nationella föreskrifter och råd inför julen

Vi i hälso- och sjukvården är oerhört stolta över vad vi har klarat av hittills. Vi har ställt om, ställt upp och jobbat ihop som ett effektivt team. Nu vill vi att vi gör det tillsammans som befolkning: Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er - så får förhoppningsvis de allra flesta av oss en god jul med våra familjer.

Cecilia Winberg, ordförande (från årsskiftet), Fysioterapeuterna
Tobias Baudin, ordförande, Kommunal
Ida Kåhlin, ordförande, Sveriges Arbetsterapeuter
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Sveriges Läkarförbund
Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

Vi representerar 394 760 medlemmar
(Antal medlemmar i respektive förbund:)

  • Vårdförbundet: 114 000
  • Sveriges läkarförbund: 55 000
  • Kommunal: 203 000 medlemmar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg
  • Sveriges Arbetsterapeuter: 10 160
  • Fysioterapeuterna: 12 600

Senaste nyheterna

Fysioterapeuterna JO-anmäler Region Stockholm

2021-12-07 14:19

Företagare, Nationella taxan

Fysioterapeuterna har nu fått svar från JO på sin anmälan angående Region Stockholms hantering av...

Klart med nationella taxan 2021

2020-12-18 13:00

Företagare, Nationella taxan

Fysioterapeuterna har slutit en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) gällande...

Debatt: Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er

2020-12-15 09:33

Påverkansarbete, Debattartikel, Covid-19

Vi går nu mot en jul- och nyårshelg som inte kommer att vara sig lik. Stanna hemma för oss, så...

Ny studentstyrelse vald

2020-12-10 13:26

Vid studentsektionens årsmöte valdes en ny styrelse, inklusive en ny ordförande. Till ordförande...

Förändringar i kollektivavtalet för statligt anställda

2020-12-01 15:03

Kollektivavtal

Saco-S, där Fysioterapeuterna ingår, och Arbetsgivarverket har bland annat kommit överens om fler...