SKR lämnar förhandlingarna om digitala vårdbesök – Fysioterapeuterna

Uppdaterad 2020-06-08 12:54 Publicerad 2020-06-04 19:07

Företagare, Nationella taxan, Påverkansarbete, Covid-19

SKR lämnar förhandlingarna om digitala vårdbesök

Fysioterapeuterna har tillsammans med Sverige läkarförbund förhandlat med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, om ersättningsnivå för digitala vårdbesök på nationella taxan. SKR har nu valt att lämna förhandlingarna.

Regeringen fattade den 20 maj beslut om förändringar i förordningen om ersättning för fysioterapi som möjliggör att fysioterapeuter verksamma på nationella taxan kan få ersättning för digitala vårdbesök från den 8 juni och fram till och med sista december i år. Detta efter ett intensivt påverkansarbete som förbundet bedrivit i frågan sedan den 13 mars.

Patienter med behov av fysioterapi

Regeringen gjorde den temporära förändringen i förordningen för att tillgodose riskgruppernas behov av fysioterapi och att minska risken för smittspridning under pandemin. Patienter som har behov av fysioterapi tillhör i hög utsträckning de nu för Covid-19 utpekade riskgrupperna.

-Vi ser att många patienter därför avstår nödvändig rehabilitering vilket riskerar att medföra stort lidande och långvariga funktionsnedsättningar. Detta hade kunnat undvikas om patienter fått tillgång till fysioterapi, säger Fysioterapeuternas vice ordförande Cecilia Winberg, som är ordförande i förbundets företagarråd.

SKR har valt att avsluta dialogen

Sedan regeringsbeslutet har förbundet förhandlat intensivt med SKR om ersättningsnivån för digitala vårdbesök. Utan att komma överens har nu SKR valt att avsluta dialogen med Fysioterapeuterna och Läkarförbundet och istället ensidigt fastställa rekommendationer på ersättningsnivå till Sveriges 21 regioner.

-Vi beklagar att SKR valt att avsluta utan överenskommelse. Fysioterapeuterna är villiga att återuppta förhandlingen om och när SKR så önskar. SKR:s beslut gör att möjligheten för fysioterapeuter på nationella taxan att starta igång med digitala vårdbesök ytterligare försenas. Det är djupt olyckligt, avslutar Cecilia Winberg.

Nu vidtar istället förhandlingar med varje enskild region om att erbjuda digitala vårdbesök hos fysioterapeuter verksamma enligt LOF, Lagen om ersättning för fysioterapi.

Läs också:

Tidigare nyhet:

Senaste nyheterna

Fysioterapeuterna JO-anmäler Region Stockholm

2021-12-07 14:19

Företagare, Nationella taxan

Fysioterapeuterna har nu fått svar från JO på sin anmälan angående Region Stockholms hantering av...

Klart med nationella taxan 2021

2020-12-18 13:00

Företagare, Nationella taxan

Fysioterapeuterna har slutit en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) gällande...

Debatt: Stanna hemma för oss, så jobbar vi för er

2020-12-15 09:33

Påverkansarbete, Debattartikel, Covid-19

Vi går nu mot en jul- och nyårshelg som inte kommer att vara sig lik. Stanna hemma för oss, så...

Ny studentstyrelse vald

2020-12-10 13:26

Vid studentsektionens årsmöte valdes en ny styrelse, inklusive en ny ordförande. Till ordförande...

Förändringar i kollektivavtalet för statligt anställda

2020-12-01 15:03

Kollektivavtal

Saco-S, där Fysioterapeuterna ingår, och Arbetsgivarverket har bland annat kommit överens om fler...