Årets fysioterapeut vågar prata om våld och sexuell hälsa – Fysioterapeuterna

2022-09-08 15:30

Fysioterapeuterna, Årets fysioterapeut

Årets fysioterapeut vågar prata om våld och sexuell hälsa

Lisa Keller Altvall tilldelas utmärkelsen Årets Fysioterapeut 2022, för sitt moderna och aktuella arbete inom området kvinnors hälsa. Lisa arbetar på rehabmottagningen vid Närhälsan i Angered.

I sitt dagliga arbete som fysioterapeut stöttar Lisa Keller Altvall många patienter som lider i tystnad. Hon möter kvinnor med vulvasmärta, bäckenbottensdysfunktion, förlossningsskador, inkontinens och flera graviditetsrelaterade besvär.

Många av patienterna som Lisa träffar har genomgått olika fysiska eller psykiska trauman. I sitt bemötande visar hon prov på både mjukhet och mod, vilket blivit en framgångsfaktor i dialogerna om våld och sexuell hälsa med personer i ett socioekonomiskt utsatt område. Lisas starka engagemang har bidragit till att hon även är handledare och utbildar fysioterapeutkollegor inom kvinnohälsa, samt har startat upp ett vulvateam på Angereds närsjukhus.

- Kvinnors sexuella hälsa och våld i nära relationer är områden där det fortfarande finns tabun, och som kan vara svåra att prata om. Lisa Keller Altvall har ett stort förtroende i patientgruppen och hennes insatser gör en viktig skillnad i livskvalitet för många kvinnor i Angered. Dessutom arbetar hon med att sprida kunskap till kollegor, vilket gör att fler kvinnor kan få rätt stöd, säger Sara Barsjö tillförordnad förbundsordförande för Fysioterapeuterna.

Om priset:
Utmärkelsen Årets Fysioterapeut delas ut av Fysioterapeuterna varje år. Priset tilldelas en fysioterapeut som genom sina insatser på ett avgörande sätt bidragit till professionens utveckling och i förlängningen till ökad livskvalitet och hållbarhet för enskilda personer och befolkningen i stort. Nomineringen till priset är öppen. Därefter utser en jury tre slutkandidater, bland vilka Fysioterapeuternas förbundsstyrelse väljer en vinnare. Årets fysioterapeut tilldelas en prissumma om 25 000 kr. I år delas priset ut av tillförordnad förbundsordförande Sara Barsjö, på plats i Angered i Göteborg den 8 september.

Senaste nyheterna

Tekniska problem för A-kassan

2022-12-02 10:28

Extern arrangör

På grund av en säkerhetsrelaterad incident går det just nu inte att nå Akademikernas a-kassa....

Ny grafisk profil

2022-12-01 08:54

Fysioterapeuterna

Nu byter vi utseende! Som en del av det pågående arbetet med förbundets framtidsstrategi har vi...

Replik: Anders Milton förminskar nikotinets allvarliga hälsorisker

2022-11-25 08:52

Fysioterapeuterna, Debattartikel

Om vi kan skydda unga från att fastna i nikotinberoende så skyddar vi dem även från alkoholmissbr...

Missa inte att nominera till Kvalitetspriset 2023

2022-11-22 15:54

Fysioterapeuterna, Kvalitetspriset

Fram till 15 december kan du nominera verksamheter till Kvalitetspriset 2023.

Förändringar på webbplatsen

2022-11-21 09:09

Under november-december kommer det att ske en del förändringar här på fysioterapeuterna.se.