För att påbörja specialistutbildningen behöver du ansöka om handledare och utforma en studieplan som sedan skickas in till Specialistkommittén för bedömning.
Handledare
Handledaren ska vara specialistkompetent inom relevant område och kliniskt verksam på minst 20 %. I Specialistordningen, s.10, kan du läsa mer om syftet med den kliniska handledningen samt handledarens roll och funktion. Handlingar som ska ingå vid ansökan om handledare, är ansökan om handledare, sammanställning klinisk erfarenhet och kopia på handledarens tjänstgöringsintyg.
Ta kontakt med specialisthandläggarna om du önskar en lista på godkända specialister för handledning. Du hittar kontaktuppgifter under kontakt.
Information angående kontaktuppgifter till godkända specialister inom respektive specialistområde (2021-03-01)
Vi uppdaterar för närvarande vår lista med godkända specialister inom respektive specialistområde. Under uppdateringsarbetet har vi inte möjlighet att skicka ut kontaktuppgifter till er som söker handledare. Så snart listan är uppdaterad kommer vi att kunna skicka ut kontaktuppgifter till godkända specialister.
Utforma studieplan
I dokumentbanken hittar du studieplansmallarna samt dokumentet vägledning och instruktion för studieplan. Ta stöd av dessa dokument tillsammans med din handledare när du utformar din studieplan.
Studieplanen utformas utifrån din kliniska erfarenhet och teoretiska kunskap. Syftet med studieplanen är att du till varje mål, specifika och övergripande:
- Kortfattat och kärnfullt ska analysera, inventera och reflektera kring din kompetens i nuläget, klinisk och teoretisk, samt hur du använder den i din kliniska vardag.
- Identifiera dina kunskapsluckor och vad du behöver fördjupa dig inom.
- Planera aktiviteter till identifierade kunskapsluckor och ange syfte och omfattning med dessa planerade aktiviteter. Dessa aktiviteter kan vara klinisk handledning, auskultation, randutbildning, teoretiska kurser, behandlings- och metodkurser, litteraturfördjupning.
- Planera in kliniska handledningstillfällen, dessa ska ske under din angivna studieplansperiod. Handledningens omfattning ska vara fem tillfällen pre år och motsvara minst 30 timmar fördelat på tre år. Handledningen bör vara strukturerad och regelbunden med utvecklingssamtal, uppföljnings- och kontrollsamtal. Handledningen kan ske individuellt, i grupp men även på distans.
På försättsbladet till studieplanen ska du ange din studieplansperiod. Det tidigaste startdatumet du kan ange för din studieplan är sista ansökningsdag, XX0201 eller XX0901, alternativt ett datum efter sista ansökningsdag och sedan tre år framåt.
Observera!
- Om du är anställd ska du innan du skickar in din plan även förankra planen med din närmaste chef.
- Du hittar alla dokument i dokumentbanken under rubriken Specialistutbildning med dess tre underrubriker: ansökan om handledare, studieplansmallar för ansökan om studieplan, bilagor till ansökan handledare och studieplan.
Skicka in ansökan om handledare och studieplan
Ansökan om handledare hanteras löpande under året eller kan skickas in i samband med att du ansöker om studieplan. Du behöver uppfylla förkunskapskraven för att kunna ansöka om handledare.
Ansökan om studieplan skickas in till antingen 1 februari eller 1 september. Läs mer under Ansökning och handläggning under "Vanliga frågor om specialistutbildningen och specialistansökningar"