Intervju med diplomastudenterna – Fysioterapeuterna

”Den i särklass största kompetenshöjningen under min karriär som sjukgymnast”

De är lite av pionjärer. Angelica Gunnarsson och Henrik Moström är de första kandidaterna som genomförde den kliniska delen av sin diplomautbildning i Sverige. En spännande resa som inleddes med teoristudier på distans via universitet i Dundee, Skottland, samt Otago University i Nya Zeeland. Utbildningen bjöd på annorlunda utmaningar, som att grupparbeta med människor som befann sig i olika tidszoner. Angelica och Henrik ser tillbaka på teoridelen som en intensiv period. Mångra bra och intressanta moduler och välrenommerade lärare bidrog till en hög nivå. Det var också givande att studera - och bygga nätverk med sjukgymnaster över hela världen.

Med teorin avklarad fortsatte Angelica och Henrik sin praktiska utbildning i Sverige. Resan inleddes hos Göte Norgren i Örnsköldsvik och fortsatte till Åkersberga där Lars Degerfeldt under tre veckor var deras mentor. Sedan avslutades praktikperioden med tre veckor hos Tobias Croner i Linköping.

Vad drev dem egentligen till att söka diplomautbildningen och vad var det viktigaste de lärde sig? Angelica och Henrik delar här med sig några av sina tankar om utbildningen när de var mitt uppe i den.

Hallå där Angelica och Henrik! Ni är nu mitt uppe i er praktiska del. Hur känns det så här långt?

Henrik: Det känns lite omtumlande, utbildningen kanske inte förändrar ens världsbild men vi får verkligen reflektera över vad vi pysslar med som sjukgymnaster. Den kliniska biten känns klart mycket roligare och motiverande jämfört med teorin som var lite mer "stelbent akademisk". Personligen känns diplomautbildningen som ett stort lyft och det ger mig en nytändning i mitt yrke som sjukgymnast.

 

 

Angelica: Otroligt givande så här långt, veckorna vi har avklarat har överträffat alla förväntningar. Vi har fått så otroligt många verktyg till att fortsätta utvecklas och jag hoppas och tror att vi får ytterligare knuffar i den riktningen under kommande perioder.

Vad motiverade dig att söka till diplomautbildningen?

Henrik: Att kunna bli en bättre kliniker, fördjupa min kunskap inom sjukgymnastik.

Angelica: Viljan att uttvecklas. Att få möjlighet att till fullo utforska potentialen hos MDT.

Vad hoppas du kunna uppnå/ utveckla?

Henrik: Jag vill utveckla min förmåga att kunna kommunicera med mina patienter på ett professionellt men också kanske ett enklare sett jämfört med tidigare, samt att jag utvecklar förmågan att "kommunicera" med mina kollegor och andra yrkeskategorier kring våra patienter. Helt enkelt utveckla mitt kliniska tänkande

Angelica: Säkrare och mer professionella bedömningar av mina patienter, stärka min position som sjukgymnast.

Vad är det viktigaste som du har fått med dig/lärt dig så här långt i utbildningen?

Henrik: Vikten av att ständigt försöka reflektera över vad vi pysslar med. Att försöka förenkla anamnes, undersökningen och behandlingen.

Angelica: Patientutbildning! Att lägga ned extra tid på att utbilda patienten ger en betydligt mer följsam och trygg patient och därmed förbättrade resultat i behandlingen.

Vad skulle du säga till personer som funderar på att söka till nästa omgång?

Henrik: Om du någon gång har tänkt och fascinerats av hur enkelt och smidigt ett patientmöte kan te sig när du ser en erfaren kliniker bedöma och behandla en patient. Tänk dig då att det kan vara du som står där så småningom. Diplomautbildningen kan vara din möjlighet att bli en bättre kliniker. "Just go for it"

Angelica: Så här långt har utbildningen bjudit på den i särklass största kompetenshöjning som jag har gjort under min karriär som sjukgymnast. Jag skulle önska att varje sjukgymnast skulle få den möjligheten.

av Martina Croner