Ny i yrkeslivet – Fysioterapeuterna

Ny i yrkeslivet

Välkommen till ett fantastiskt yrkesliv som fysioterapeut. Här hittar du tips på vad du behöver tänka på när du fått ut din legitimation och går från att vara student till yrkesverksam.

Medlemskap i Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna ger dig tips, råd och stöd i fackliga frågor och professionsfrågor. Vi har förtroendevalda över hela landet, som kan hjälpa dig som är ny i arbetslivet. Våra 16 sektioner är aktiva inom professionsutvecklingen och arrangerar kurser och utbildningar.

Medlemskap i A-kassan

Om du skulle bli arbetslös är det viktigt att vara medlem i a-kassan. Akademikernas a-kassa är skild från förbundet och du ansöker om medlemskap direkt hos dem.

Inkomstförsäkring

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring. Om du skulle bli arbetslös under en period och är medlem i Fysioterapeuterna samt a-kassan, så ger inkomstförsäkringen tillsammans med a-kassa som mest 80 procent av din a-kassegrundande lön i ersättning, upp till 50 000 kronor/månad brutto.

Söka jobb

Vad är viktigt att tänka på när man söker ett nytt jobb? Vi ger dig stöd och råd!

Anställningsavtal

När du fått nytt jobb ska du alltid skriva ett anställningsavtal med din arbetsgivare. Avtalet reglerar vilka villkor som gäller, utöver kollektivavtalet på din arbetsplats. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det särskilt viktigt att dina villkor finns med i anställningsavtalet så att du och din arbetsgivare vet vad som gäller. Kom ihåg att båda parter ska underteckna avtalet!

Lönestatistik

Innan du tackar ja till ett nytt jobb - se till att ha full koll på löneläget. Det är en god förutsättning för en bra löneförhandling. Som medlem i Fysioterapeuterna har du tillgång till marknadens bästa lönestatistik via Saco lönesök. Där kan du se detaljerad information om löneläget för fysioterapeuter fördelat på ålder, kön, var i landet man bor etc.

Försäkringar

Fysioterapeuterna har olika samarbetspartners i det försäkringsutbud som erbjuds våra medlemmar. Utgångpunkten är att försäkringarna ska vara förmånliga och ge ett bra grundskydd.

Tjänstepension

Ska man verkligen behöva tänka på pensionen redan som ny i yrkeslivet? Svaret är ja! Tjänstepension är en av de viktiga delar som ingår i kollektivavtalet, och grundar sig på din lön under hela arbetslivet. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det däeför extra viktigt att säkerställa att arbetsgivaren avsätter pengar för din tjänstepension. 

Läs mer om tjänstepension på pensionsmyndigheten.se