Omställning mot Nära vård
Just nu pågår en omställning i hälso- och sjukvården till en nära vård med personen i centrum. Här kan du lära dig mer om vad denna omställning handlar om och innebär.
Vårt hälso- och sjukvårdssystem är idag uppbyggt kring en organisation som sattes för länge sedan. Den är inte uppbyggd med människan i centrum utan snarare kring en organisationsstruktur där människan ska passa in. Vård och omsorg behöver komma närmre personerna som den finns till för, nämligen patienten och brukaren.
2017 tillsatte regeringen utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård, mer känd som God och Nära vård, för att tillsammans med aktörer inom hälso- och sjukvården utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården. Utredningen avslutade sitt arbete i januari 2021.
För att vi ska kunna möta de utmaningar som samhället står inför, till exempel den demografiska utvecklingen med fler unga och äldre, tillsammans med invånarnas behov och förväntningar på ett bättre sätt samtidigt som kvalitén är av fortsatt hög kvalitet och effektiv, behöver vi ställa om i hela vårdkedjan.
Vad är Nära vård?
Runt om i hela landet pågår projekt och processer för att ställa om till en mer nära och sammanhållen vård. Nära vård är inget nytt, det handlar snarare om att se på hälso- och sjukvård på ett nytt sätt, där till exempel hälsofrämjande insatser har fått ett större fokus. Nära vård är inte en ny organisationsform utan handlar om arbetssätt där olika aktörer samverkar för människans bästa. Där vården blir mer nära och tillgänglig med människans behov i centrum. Detta gör att samarbeten ofta sker tillsammans med aktörer i det civila samhället, till exempel tillsammans med det lokala föreningslivet eller skolor i området.