Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Anna-Karin Lindqvist (Foto: Anna-Karin Landin), Peter Lindberg (Foto: Privat), Lena Axelsson Svedell (Foto: Jesper Eriksson)

Tre kandidater till Årets fysioterapeut

Publicerad: 2025-06-12 11:14

Juryn för Årets fysioterapeut har nu valt ut tre kandidater av de nomineringar som inkommit till Fysioterapeuterna. Vem som slutligen blir Årets fysioterapeut 2025 avgörs av förbundsstyrelsen. Vinnaren tillkännages i samband med firandet av Fysioterapins dag i september.

Peter Lindberg

Doktorand, Karolinska Institutet, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för allmänmedicin och primärvård

Peter Lindberg är doktorand på Karolinska Institutet och forskar inom området osteoporos och träning. Peter har nominerats till Årets fysioterapeut för att han som specialistfysioterapeut inom smärta och smärtrehabilitering anses vara en ovärderlig resurs för kollegor runt om i landet. Han är en aktiv kunskapsspridare om smärta och smärtbehandling till professionen och till patienter. Peter Lindberg handleder blivande specialistfysioterapeuter och är sedan länge aktiv inom Fysioterapeuternas smärtsektion.

När Peter upplevde att han saknade material på svenska med ett modernt synsätt på smärta och smärtrehabilitering för att använda kliniskt i primärvården, så satte han sig helt enkelt ner och sammanställde Smärtguiden – en handbok för såväl patienter som vårdpersonal. Handboken har i skrivande stund laddats ner över 16 700 gånger och används regelbundet av vårdgivare runt om i hela Sverige.

Eftersom långvarig smärta är ett av de mest komplexa och utmanande tillstånden för vårdgivare att bedöma och behandla, har Smärtguiden varit väldigt uppskattad av vårdgivare. De upplever att den är ett kliniskt verktyg som hjälper dem i behandling av patienter med långvarig smärta.

På webbplatsen smärtguiden finns uppdaterat och evidensbaserat material om smärta och smärtbehandling, som riktar sig både till patienter och till vårdgivare. Det bidrar till en bättre smärtvård för många patienter runt om i landet.

Peter är också aktiv som föreläsare och har deltagit i flera poddar för att sprida kunskap om smärta och smärtbehandling. Han har även varit med och startat ett nätverk för specialister inom smärta- och smärtrehabilitering i Stockholm för kunskapsspridning och nätverkande.

Anna-Karin Lindqvist

Biträdande professor i fysioterapi, Institutionen för hälsa lärande och teknik, Luleå tekniska universitet

Anna-Karin Lindqvist har nominerats till årets fysioterapeut för att hon förenar vetenskaplig excellens med ett brinnande engagemang för att främja barns och ungas fysiska aktivitet, hälsa och självständighet. Genom sin unika kombination av klinisk erfarenhet och forskningsledarskap har hon påverkat både vetenskap och samhälle. Hennes arbete präglas av ett starkt fokus på delaktighet, jämlik hälsa och tvärprofessionell samverkan, vilket gör henne till en förebild och ledare inom professionen.

Anna-Karin Lindqvist har bland annat nått framgång för att främja folkhälsan genom projektet med aktiva skoltransporter, SICTA (Sustainable Innovations for Children Transporting Actively). Projektet har haft konkret samhällspåverkan och har bidragit till att förändra policyer och stadsplanering, med ett särskilt fokus på barns aktiva skolresor. Projektet har nått ut till en stor publik via media och initierat viktiga diskussioner om normer och föräldraansvar när det gäller barns transportvanor.

Anna-Karin är forskningsledare för LTU:s framtidsområde PRECISE, som fokuserar på precisionshälsa och strävar efter att göra hälsoinsatser mer träffsäkra och effektiva, både på individ- och samhällsnivå. Genom forskningsprogrammet och ledande roller i internationella och tvärvetenskapliga projekt har Anna-Karin satt fysioterapeutisk forskning på kartan och dragit till sig extern finansiering för att driva fram nya metoder och insatser för att främja hälsa hos barn och unga.

Med ett varmt förhållningssätt, ett vetenskapligt djup och en ovanlig förmåga att omsätta kunskap i handling är Anna-Karin Lindqvist en förebild för fysioterapeuter i hela landet.

Lena Axelsson Svedell

Doktorand på Örebro Universitet, fysioterapeut på Region Örebro Län, projektledare på RF-SISU samt VD på Start Your Move

Lena Axelsson Svedell har nominerats till Årets fysioterapeut med motiveringen att hon på ett målmedvetet och helhjärtat sätt kombinerar sin mångåriga kliniska kompetens, vetenskapliga förankring och ny samhällsinnovation och teknik för att stärka både fysisk, psykisk och social hälsa för såväl barn som vuxna med NPF och personer med psykisk ohälsa i allmänhet.

Lena Axelsson Svedell har arbetat som fysioterapeut inom psykiatrin i snart 25 år. Som nybliven fysioterapeut valde hon att flytta 100 mil, från Boden till Örebro, för att få jobba med sambandet mellan kropp och själ. Nu är hon doktorand i medicinsk vetenskap, med en djup och bred kunskap om hur fysisk aktivitet påverkar kroppen och hjärnan. Inom ramen för den unika forskningsstudie för personer med ADHD, som Lena leder, har det arbetats fram ett skräddarsytt träningsupplägg som tar hänsyn till personernas unika förutsättningar och behov. Träningen leds av fysioterapeuter inom psykiatrin.

Genom det egna företaget ”Start Your Move” samarbetar Lena med civilsamhället, bland annat Fontänhuset Örebro. Hon håller också föreläsningar om ADHD och träning. Sedan en tid tillbaka är hon projektledare i projektet Friskare Unga – mer fysisk aktivitet för unga med NPF och arbetar på RF-SISU på deltid.

Med sitt starka engagemang jobbar Lena för att påverka beslutsfattare regionalt och nationellt för att öka medvetenheten om träningens betydelse för psykisk hälsa för personer med ADHD och fysioterapeuters betydelse inom psykiatrin.

Lena Axelsson Svedells insatser tydliggör det viktiga arbete som professionen gör för personer med NPF och visar på behovet av fler fysioterapeuter inom psykiatrin.

Om utmärkelsen

Årets fysioterapeut delas ut av Fysioterapeuterna till en fysioterapeut som genom sina insatser på ett avgörande sätt bidragit till professionens utveckling och i förlängningen till ökad livskvalitet och hållbarhet för enskilda personer och befolkningen i stort.

Fysioterapeuterna Årets fysioterapeut Nyhet