Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Äldre kvinna sedd framifrån, beskuren ovanför och under torson, går med krycka.

Debatt: Fallförebyggande insatser lönar sig

Publicerad: 2024-03-21 08:45 • Uppdaterad: 2024-03-21 08:45

Omkring 70 000 personer skadas varje år så illa av fallolyckor att de behöver sjukhusvård. Med rätt insatser skulle många av dessa fall kunnat förhindras. Med tanke på de allvarliga konsekvenserna av fallskador, för både individ och samhälle, är det hög tid för ett ökat fokus på fallförebyggande åtgärder.

Fallolyckor drabbar människor i alla åldrar, men äldre personer löper en särskilt ökad risk på grund av exempelvis försämrad balans och gångförmåga, muskelsvaghet och nedsatt syn.

En fallolycka kan ge allvarliga konsekvenser såsom frakturer och skallskador och i värsta fall leda till dödsfall. Men även rädslan för att falla kan leda till minskad fysisk aktivitet och social isolering, vilket ytterligare försämrar individens hälsa och livskvalitet. Fallolyckor har blivit en folkhälsoutmaning vi inte längre kan blunda för.

Många fallolyckor kan undvikas genom förebyggande åtgärder. Det kan handla om att ta bort hinder i hemmiljön som mattkanter eller lösa sladdar, om användning av halkskydd och förflyttningshjälpmedel, samt styrketräning och balansövningar. Även förbättrade levnadsvanor gällande exempelvis mat och alkohol kan minska risken för fallolyckor.

Genom att investera i fallförebyggande insatser kan vi inte bara minska lidande utan också spara stora resurser för samhället. Fallolyckor medför betydande kostnader för svensk hälso- och sjukvård och omsorg. År 2020 kostade fallolyckorna bland äldre 11,3 miljarder kronor i direkta kostnader för Sveriges regioner och kommuner.

En nyligen publicerad analys från Socialstyrelsen visar dock att fysisk träning kan minska risken att falla med 15 procent för äldre personer i ordinärt boende. När det gäller anpassningar i hemmiljön, inklusive förskrivning av hjälpmedel, är motsvarande siffra 21 procent.

Analysen visar vidare att dessa åtgärder är kostnadsbesparande för regioner och kommuner efter bara fem år. Varje krona dom investeras i fallförebyggande insatser genererar alltså betydande besparingar i regioners och kommuners hårt ansträngda budgetar. Dessutom kan de förebyggande åtgärderna minska trycket på sjukvård och omsorg.

Trots dessa tydliga vinster för såväl individ som samhälle vittnar våra medlemmar om att deras kompetens inte används i tillräcklig grad när det gäller fallförebyggande insatser. I allt för hög utsträckning kommer arbetsterapeuter och fysioterapeuter in för sent i processen, när ett fall som hade kunnat undvikas redan har skett med ett stort rehabiliteringsbehov som följd. Detta är ett varken effektivt eller ansvarsfullt användande av samhällets resurser.

Det är dags att agera nu för att skapa ett säkrare och tryggare samhälle för alla. Våra medlemmar är redo att bidra. Tillsammans uppmanar vi alla regioner och kommuner att investera i fallförebyggande åtgärder.

Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges Arbetsterapeuter
Cecilia Winberg, förbundsordförande Fysioterapeuterna

Artikel när publicerad i Dagens Samhälle den 21 mars 2024.

Debatt Nyhet