Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Reportage från utbildningsdag i Västernorrland

Publicerad: 2024-11-15 10:55 • Uppdaterad: 2024-11-15 11:01

Sektionen från Äldres Hälsa delar årligen ut aktivitetsstöd för att främja utbildning inom området. Fysioterapeuter i Timrå och Härnösands kommun fick aktivitetsstöd för att möjliggöra en utbildningsdag på temat demens och fysisk aktivitet.

Torsdagen tredje oktober träffades tio stycken sjukgymnaster och fysioterapeuter från Timrå och Härnösands kommun för en utbildnings- och nätverksdag.

Tack vare aktivitetsbidrag från sektionen Äldres hälsa fick vi möjlighet att bjuda in Erik Rosendal, professor i fysioterapi vid Umeå Universitet, som föreläsare. Titeln på föreläsningen var ”Demens och fysisk aktivitet”.

Vi fick lära oss att träning är viktigt både som förebyggande åtgärd men även rehabilitering när personen fått sin demensdiagnos. Det bör vara lika prioriterat som rehabilitering vid andra progredierande neurologiska sjukdomar så som MS och Parkinson t.ex. Vi fick konkreta tips av Erik hur vi kan lägga upp träning i grupp på särskilt boende enligt HIFE. Han poängterade att det är viktigt att även personer med demenssjukdom utmanas i sin träning, både gällande styrka och balans.

Erik pratade även om senaste World guidelines kring fallprevention. Träning som fallförebyggande åtgärd är ekonomiskt lönsamt, trots det satsas det inte alls lika mycket på det som på förebyggande av exempelvis trafikolyckor. Erik framförde sina åsikter kring övervakningsteknik – det finns ingen evidens för att t.ex. rörelselarm minskar förekomsten av fall utan man bör hellre satsa på fallprevention.

Efter föreläsningen följde en kortare diskussion i sjukgymnast/fysioterapeut-gruppen kring hur vi kan ta med oss det vi lärt oss i vårt dagliga arbete. Vi reflekterade bl.a. kring att vi ofta kommer in för sent gällande dessa patienter och att vi skulle kunna bidra mer i ett tidigare skede. 

Rehabilitering vid demenssjukdom är något som vi legitimerade ska utföra, till skillnad från aktivitet som kan överlåtas till omsorgspersonal att ansvara för. Detta kräver dock tillräckligt med legitimerad personal för att det ska vara möjligt. Vi tycker det är en viktigt punkt att lyfta och poängtera i framtida diskussioner med arbetsgivare och politiker.

Gällande fallförebyggande insatser fick vi bekräftat att vårt arbete med TUFF (Träning, Utbildning, FallFörebyggande) i Timrå kommun är rätt väg att gå vilket känns roligt. I det arbetet fokuserar vi på personer som fallriskvärderas på den nivå som World guidelines kallar låg till mellan. 

Dagen gav oss bra utbyte av erfarenheter och inspiration att arbeta vidare med träning och fallförebyggande arbete för våra äldre och demenssjuka.

Kompetensutveckling