Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Reportage från utbildningsdag i Östersund - Smärtproblematik hos äldre. Gör det ont att bli gammal?

Publicerad: 2025-02-16 18:27 • Uppdaterad: 2025-02-16 18:30

Sektionen från Äldres Hälsa delar årligen ut aktivitetsstöd för att främja utbildning inom området. Fysioterapeuter i Östersund kommun fick aktivitetsstöd för att anordna en utbildningsdag om som handlade som smärtproblematik hos äldre.

Onsdagen den 18:e september samlades fysioterapeuterna i Östersunds kommun, som arbetar inom hemtjänst och särskild boende, för att lyssna till Sara Cederbom (specialistfysioterapeut inom äldres hälsa) och Towa Omneús (Silviafysioterapeut).

I vårt dagliga arbete möter vi ofta äldre personer med smärta. Vi är många som känner oss otillräckliga i detta arbete. Första frågeställningen vi fick fundera kring var om det gör ont att bli gammal? Sara fastslog att smärta inte tillhör det naturliga åldrandet. Men det är många som har smärta och smärta är den vanligaste kontaktorsaken på sjukhus/hälsocentralen för äldre. Sara och Towa hade en kort introduktion angående smärtfysiologin och begreppen kring kognitiv sjukdom. Vi pratade kring begreppet Total Pain, som utgår från att smärtan har 4 dimensioner; fysisk, psykisk, social och existentiell smärta. Smärtan går att påverka genom att jobba med antingen en eller flera av dimensionerna. 

Sara och Towa förmedlade att vi inte alltid kan använda oss av klassiska fysioterapeutiska behandlingsåtgärder utan att vi kommer långt med att försöka tillgodose ouppfyllda behov hos patienten. Viktigt att våga stanna upp i mötet med patienten. Vi ska våga vila i mötet, ”jag ser att du är ledsen”. Som fysioterapeut bör vi vidga våra vyer, mötet är kanske det som leder till att vi vid nästa möte kan få till behandlingen/träningen. 

Smärtan är komplex och viktigt med teamarbete för att nå framgång. Det är även värdefullt att använda standardiserade och validerade bedömningsinstrument. Smärta bör bedömas innan, under och/eller efter rörelse vid framförallt personer med kognitiv sjukdom. Detta för att patient ej kommer ihåg hur det kändes i efterhand. Sara och Towa gick igenom bedömningsinstrument som kan används t ex Abbey Pain scale, VAS, FES-I, verbal skattningsskala (VDS), smärtdagbok, fråga; upplever du att du har blivit bättre. Viktigt att komma ihåg att sätta mål för att kunna utvärdera om smärtan blivit bättre. Ibland kan det vara svårt. Vad motiverar till en förändring? För många är det att kunna bo kvar hemma. 

Personalens okunskap och rörelserädsla kan vara ett hinder. Därför är det viktig att även utbilda personal om att patienter med smärta behöver fortsätta att röra på sig eftersom inaktivitet bidrar till smärta. Smärta leder till förtidig död. 

Sara berättade om sitt evidensbaserade 12-veckors behandlingsprogram för personer med smärta som kort går ut på att minska smärta och nå sitt mål. Ett exempel är att kunna gå till affären och handla. Fysioterapeut gör hembesök 1 gång per vecka och tränar målaktivitet. Patient egentränar 3 gånger per vecka. Träningsprogrammet är individuellt utformat utifrån målet. 

Viktigt att bryta inaktivitet. All rörelse vi får till är bra rörelse. 

Sammanfattningsvis avslutade Sara och Towa med att det finns nästan alltid något man kan göra för alla. Vi måste våga prata om smärtans fyra dimensioner, för vi kan påverka olika delar på olika sätt.

Gruppen var mycket nöjda med eftermiddagen och vi fick en bekräftelse på att vi som fysioterapeuter kan göra stor skillnad för äldre personer med smärta. 

Fortbildning