Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Två kvinnor går bredvid varandra i en korridor och pratar.

Foto: Unsplash.

Så här sätts din lön

Det är många olika saker som sammantaget mynnar i att en löneöversyn kan ske varje år. Och även om lönesamtalet mellan dig och din chef är viktigt är det minst lika viktigt att veta hur samspelet mellan de olika delarna ser ur. Här beskrivs vem som gör vad i löneprocessen.

Din roll

Du som medarbetare behöver du kunna beskriva för din chef vad du bidrar med för att nå verksamhetens mål. Du behöver sätta dig in i de lönekriterier som gäller på din arbetsplats, läsa på och reflektera över den egna insatsen. Du behöver formulera vad din prestation tillför verksamheten för att kunna argumentera för din sak. Lönesamtalet är ett möte med chefen, men det finns många andra tillfällen under ett år att ha en dialog med chefen. Se det därför som en ständigt pågående fråga.

Arbetsgivarens roll

Arbetsgivaren är den som sätter de ekonomiska ramarna för hur mycket löner får kosta i sin verksamhet. En del arbetsgivare skapar så kallade lönekriterier för att på ett strukturerat sätt kunna mäta din och dina kollegors insatser för att nå uppställda mål i verksamheten. Facket har viss möjlighet att påverka dessa kriterier inom ramen för lönekartläggningar och övrig samverkan. I slutändan ska det dock vara din individuella prestation som avgör lönerevisionens utfall. Med det sagt bör inte vikten av ett väl förberett lönesamtal underskattas.

Chefens roll

Din chef har olika uppdrag i löneprocessen. Chefen ska genomföra en översyn av lönerna och hålla sig inom verksamhetens budget. Chefen ska även kunna förklara för dig som medarbetare varför förändringen av din lön kommer se ut på ett särskilt vis.

Fysioterapeuternas roll

Den lokalt fackligt förtroendevaldas roll är att bevaka att arbetsgivaren genomför lönearbetet på ett korrekt sätt enligt gällande kollektivavtal. Den årliga löneöversynen/lönerevisionen inleds med att den lokalt facklig förtroendevalda har ett möte med arbetsgivaren. Där redovisar arbetsgivaren det aktuella läget för ekonomi, kompetens och eventuella behov av särskilda satsningar. Arbetsgivaren ska även, genom en löneanalys, förklara och beskriva hur arbetet med löner ska leda till att den kan vara en attraktiv arbetsgivare. Arbetsgivaren ska också redogöra för den lönekartläggning och löneanalys som ska genomföras inför varje löneöversyn.