Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Dina arbetsvillkor

Vi ger dig råd och stöd bland annat i frågor som rör din lön, dina villkor, din anställning och arbetsrätt. På Min sida hittar du kontaktvägar för individuell rådgivning.

En beskuren bild av en person som sitter vid ett bord och skriver i en anteckningsbok.

Ditt anställningsavtal

Varför är det så viktigt att ha ett anställningsavtal? Vad ska stå i avtalet och när är det dags att se över anställningsavtalet?

Läs mer om anställningsavtal

Frågor & svar

Varför är det viktigt med anställningsavtal?

När du börjar ett nytt jobb är det viktigt att du får ett anställningsavtal.  I anställningsavtalet bör det bland annat framgå vilken befattning och tjänstgöringsgrad du har, vad som gäller kring arbetstid och andra villkor. 

Om du får en ny tjänst hos samma arbetsgivare ska ditt anställningsavtal anpassas utifrån dina nya uppgifter och villkor.

Läs mer om anställningsavtal

Måste jag jobba storhelg?

Arbetsgivaren har rätt att inom vissa gränser bestämma vilket arbete du ska utföra och när. Chefen har dock inte rätt att beordra dig helgarbete, om du enligt ditt anställningsavtal arbetar måndag till fredag, utan att bryta mot detta avtal.

Då måste antingen det enskilda anställningsavtalet skrivas om, eller en individuell frivillig överenskommelse uppnås, vilket i båda fallen förutsätter en dialog med oss på Fysioterapeuterna. Det kan däremot finnas regleringar i kollektivavtalet som innebär att arbetsgivaren kan schemalägga dig även på helgerna.    

Arbetsgivaren måste även beakta sin skyldighet enligt diskrimineringslagen att verka för möjligheten att anställda ska kunna förena förvärvsarbete med familjeliv. Ta gärna kontakt med ditt arbetsplatsombud för mer information om vad som gäller på just er arbetsplats, eller om din chef inte lyssnar till dina argument.  

Har jag rätt att vara tjänstledig för studier?

Om du varit anställd minst sex månader i följd, eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren, har du rätt att få tjänstledigt för studier enligt lag (1974:981).

Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten, eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp din tjänstledighet i upptill sex månader om den inte fungerar utifrån verksamhetens planering.

Utöver tjänstledighet för studier som inte innebär en rätt till avlönad studieledighet så finns även alltid möjlighet att komma överens med sin arbetsgivare om ersättning, möjlighet att söka omställningsstudiestöd samt att det i vissa fall kan finnas lokala överenskommelser om kompetensutveckling som kan innebära möjlighet att studera på betald arbetstid. Kom även ihåg att arbetsgivaren alltid har ett ansvar för kompetensutveckling inom tjänsten så att du inte söker tjänstledigt för studier för något som direkt krävs inom din betalda tjänst.

Vem får gå först vid arbetsbrist?

Arbetsbrist uppstår då en verksamhet har brist på pengar eller brist på arbetsuppgifter eller att tjänster/befattningar försvinner. Arbetsgivaren ska först se över möjligheten till omplacering innan turordningsförhandlingar inleds.

Det är viktig att klargöra vilken kompetents varje anställd har när tjänsterna som är kvar ska fördelas. De som har längst anställningstid har förtur, men man måste även uppfylla kraven på tillräcklig kompetens för att vara aktuellt för en tjänst.

Läs mer om arbetsbrist

Jag funderar på när jag ska börja ta ut min pension. Vad ska jag tänka på?

Det är bra att i god tid sätta sig in vad som gäller vid pension, bland annat för att välja hur mycket pension man vill ta ut och när man vill börja ta ut den.

Många svar på dina frågor om pension hittar du på pensionsportalerna (se länk nedan). Där kan du bland annat få en samlad bild av dina intjänade pensionsrättigheter dels i det allmänna pensionssystemet, dels i de kollektivavtalade tjänstepensionssystemen. Du kan komplettera prognosen ytterligare genom att själv lägga in eventuella egna privata pensionsförsäkringar.

Läs mer om pension
Alla frågor & svar