Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Kvinnlig fysioterapeut instruerar patient hur en rörelse ska utföras.

Ett hållbart arbetsliv med god arbetsmiljö

Alla fysioterapeuter har rätt till ett långsiktigt hållbart och utvecklande arbetsliv med attraktiva villkor. Att arbeta med och driva frågor som rör arbetsmiljön och villkoren på arbetsplatsen är en central uppgift för oss som facklig organisation.

En god arbetsmiljö är viktig för dig som enskild medarbetare, men också en förutsättning för att bedriva en patientsäker verksamhet. Vad är arbetsmiljö?

Arbetsmiljö är allt runt omkring dig på din arbetsplats. Det kan handla om fysiska saker som lokaler, ljud och arbetsredskap. De ska vara anpassade efter både föreskrifter och rekommendationer och utifrån er som arbetar på arbetsplatsen. Arbetsmiljö kan också handla om den digitala miljö du arbetar i och de verktyg du använder, och hur de påverkar dig och ditt arbete.

En viktig del handlar om hur arbetet är organiserat och om frågor som arbetsbelastning och stress. Ingen ska behöva bli sjuk på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Du som tillhör en vårdprofession ska kunna utföra ditt arbete på ett sätt så att du inte känner en etisk stress.

Ansvar för arbetsmiljö

Alla har vi ett ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö, och arbetsgivaren har utifrån lagstiftning ett särskilt ansvar. Arbetet för en bra arbetsmiljö ska ske hela tiden, systematiskt. Det handlar om att undersöka arbetsmiljön, bedöma risker, åtgärda dem och följa upp. Det ska ske i kontinuerlig dialog mellan arbetsgivaren och medarbetarna och vara en del av löpande samtal mellan dig och din chef, och på de gemensamma möten ni har på arbetsplatsen.

Som medarbetare har du ett ansvar att berätta för din chef eller ditt skyddsombud om det är något som skulle kunna fungera bättre på din arbetsplats.

Som chef har du ett ansvar som representant för arbetsgivaren att lyssna på det som medarbetare och skyddsombud säger och att genomföra åtgärder och följa upp det som har gjorts för att trygga en god arbetsmiljö.

Som skyddsombud har du ett uppdrag att lyssna på kollegorna, att lyfta problem vidare i organisationen och att vara del i uppföljningen.

Frågor & svar

Chefen kritiserar oss öppet inför patienter och ändrar ofta våra arbetsuppgifter. Vad kan vi göra?

En god arbetsmiljö handlar inte enbart om arbetsbelastning utan även om sociala sammanhang, personlig autonomi och relationer.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

En kollega är alltid negativ mot mig utan att framföra någon saklig kritik. Vad ska jag göra?

Du behöver lyfta detta med din närmaste chef. Det du utsätts för kan vara en kränkande särbehandling. Om man upplever sig illa behandlad av någon kollega eller chef ska arbetsgivaren utreda det.

Det regleras i arbetsmiljölagen och i en föreskrift från Arbetsmiljöverket som brukar kallas OSA. I den finns det beskrivet vad arbetsgivaren ska göra för att förebygga och motverka kränkande särbehandling.

Du kan också ta kontakt med ditt skyddsombud och/eller din lokal fackliga representant för stöd i frågan.

Om det skulle vara din chef som har ett dåligt bemötande kan du kontakta ditt skyddsombud eller din fackliga representant så kan ni komma överens om vem du ska vända dig till. Det kan vara till HR eller chefens chef.

Läs mer på Sunt arbetslivs webb

Vilket ansvar har arbetsgivaren vid en omorganisation?

Inför en sådan här förändring har arbetsgivaren en skyldighet att genomföra en riskbedömning, ta ställning till hur sannolikt det är att riskerna inträffar och att agera därefter. Exempel på risker i det förändrade arbetssättet kan vara en ohälsosamt hög arbetsbelastning, otydlighet i ledarskapet och stress.

Det är alltid bäst om de medarbetare som ska genomgå en sådan här förändring är delaktiga i hela processen, men det är inte alltid det fungerar.

Håll din chef uppdaterad på om din arbetsbörda blir för stor, arbetssituationen för stressig eller om uppdraget är otydligt.

 

 

En kollega fäller sexistiska kommentarer. Vad kan vi göra?

Enligt Diskrimineringslagen har din chef skyldighet att utreda och åtgärda trakasserier mellan medarbetare. Om en medarbetare blivit utsatt för trakasserier av en person i arbetsledande ställning kan arbetsgivaren dessutom komma att hållas ansvarig.

Din arbetsgivare är också skyldig att ha skriftliga riktlinjer och rutiner mot sexuella trakasserier, där det tydligt ska framgå vilka rättigheter som de anställda har i sådana situationer. Om inte arbets­givaren uppfyller sina åtaganden, kan din kollega vända sig till sitt fackförbund eller, om hon inte är fackligt ansluten, till Diskrimineringsombudsmannen.

Tänk också på att sexuella trakasserier i vissa fall även kan utgöra brott, som kan polis­anmälas. Kontakta gärna ditt arbetsplatsombud om chefen inte tar sitt ansvar.

Jag är redan hårt pressad men ska få ännu mer ansvar. Får arbetsgivaren göra så?

Arbetsgivaren är ansvarig för att leda och fördela arbetet och har även huvudansvaret för arbetsmiljön.

Detta innehåll är tillgängligt endast för medlemmar i Fysioterapeuterna. Innehåll för företagare är tillgängligt endast för företagarmedlemmar. Är du medlem - logga in. Är du inte medlem - välkommen att bli en del av vår gemenskap.

Alla frågor & svar