Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Porträtt av manlig fysioterapeut i gymnastiksal.

Foto: Alana daSilva.

Din lön

Lönen ska reflektera hur du som medarbetare har bidragit till att nå verksamhetens mål. Det förutsätter en tydlig dialog mellan dig och din arbetsgivare.

Det är viktigt att arbetsgivaren kan se din kompetens, kunskap och arbetsinsats och att ni har en kontinuerlig dialog om hur du kan utvecklas för att i ännu högre utsträckning bidra till att uppnå verksamhetens mål. Du ska veta varför du har den lön du har och hur du kan påverka din framtida löneutveckling.

Kollektivavtalen styr hur löneprocessen ska gå till

Finns det kollektivavtal på din arbetsplats? I så fall har du rätt till årliga löneöversyner/revisioner. Rätten till löneöversyn/lönerevision följer alltså inte av lag, utan av kollektivavtal som förhandlas fram av parterna på arbetsmarknaden. Ju fler medlemmar Fysioterapeuterna har, desto större påverkan kan Fysioterapeuterna utöva mot arbetsgivarparterna - ditt medlemskap i facket gör därför stor skillnad!

Saknas det kollektivavtal på din arbetsplats behöver du själv se till att reglera frågan om lönerevision direkt med din arbetsgivare. För att kunna visa vad du och arbetsgivaren har kommit överens om är det bra att överenskommelsen görs i skriftlig form, till exempel i ditt anställningsavtal.

Lönesamtal varje år

Enligt kollektivavtalen ska du varje år ha ett samtal om din lön med den person som sätter din lön. Det är oftast din närmsta chef. Vid samtalet ska du kunna beskriva hur du med din kunskap, kompetens och arbetsinsats bidragit till verksamhetens mål och utveckling. Och chefen ska kunna motivera förslaget till ny lön. En löneöversyn/lönerevision ska enligt kollektivavtalen göras individuellt och differentierat - det vill säga inte följa någon fast trappa eller tabell, utan utgå ifrån ditt specifika bidrag till verksamheten. Ett lönesamtal är en tillbakablick på vad som varit. Men det är också viktigt att prata om hur du kan påverka din framtida löneutveckling.

Även när du varit föräldraledig eller sjukskriven har du rätt till lönesamtal och individuell lönesättning. Har du varit borta från arbetsplatsen hela revisionsåret ska lönesättningen baseras på dina prestationer från tidigare år.

Två kvinnor står och pratar vid ett skrivbord med en dator, en laptop och en mobil.

Ditt lönesamtal

Enligt våra kollektivavtal ska lönesamtal ska hållas varje år med lönesättande chef. Förbered dig noga inför samtalet. Här hittar du tips och råd.

Förbered dig

Frågor & svar

Hur sätts min lön?

Lönen sätts av din arbetsgivare. I kollektivavtalen står det att lönesamtal ska hållas varje år med den person som är lönesättande. Vid samtalet ska du kunna beskriva hur du med din kunskap, kompetens och arbetsinsats bidrar till verksamhetens mål och utveckling.  

Lönen ska stimulera och motivera dig att bidra till att nå verksamhetens mål. Det förutsätter en tydlig dialog mellan dig och din chef. Du ska förstå varför du har den lön du har och hur du kan påverka din framtida löneutveckling.

Läs mer om lön

Jag har sökt mitt första jobb som fysioterapeut - hur ska jag tänka kring lön?

Det kan kännas tufft att löneförhandla när du är helt ny i professionen, men samtidigt är det viktigt att du kommer in på en bra ingångslön då den kan påverka din löneutveckling för en lång tid framöver. Försök hitta en lönenivå som känns rätt för dig och lägg dig gärna en bit över den när du framför ditt anspråk, för att ha ett förhandlingsutrymme.

Läs mer om lön som nyexad

Chefen vill ge mig ett schablonbelopp i löneökning för att jag tidvis varit föräldraledig och nu jobbar deltid. Vad gäller?

Du ska behandlas precis som om du hade varit i tjänst hela året utan avbrott. Eftersom du varit verksam under delar av året finns det absolut underlag för att kunna sätta en individuell lön för dig.

Återkoppla till chefen att hens resonemang inte är ok enligt kollektivavtalet. Där finns det tydligt angivet att lönen ska sättas utifrån din kompetens och vad du personligen tillför verksamheten.

Om det är så att chefen inte ändrar sig, kontakta oss på Fysioterapeuterna. Antingen via det lokala arbetsplatsombudet eller förbundets rådgivning för vidare stöd och hjälp.

Ger kollektivavtal garanterad löneökning?

Nej, det finns inga garantier för löneökning även om det finns kollektivavtal. Det är din prestation och arbetsgivarens värdering av den som ska vara vägledande för din löneökning.

Det är också viktigt att komma ihåg att det aldrig är facket som sätter din lön, det är arbetsgivaren.

Kollektivavtalen innehåller överenskommelser om bland annat vilka kriterier som ska gälla för lönesättningen, hur lönesättningsprocessen ska gå till, samt att anställda har rätt till lönesamtal.

Läs mer om lön

Min arbetsgivare saknar kollektivavtal och jag har inte fått någon löneöversyn. Hur ska jag tänka?

Det finns ingen laglig rätt till löneöversyn, utan den rätten styrs främst av kollektivavtal.

Det är dock viktigt med ett årligt lönesamtal där du får en möjlighet att diskutera vad just du har åstadkommit under föregående år. Så ta upp frågan med din chef!

När din arbetsgivare saknar kollektivavtal måste ni komma överens om när din lön ska förändras. Se till att få alla överenskommelser skriftligt.

Du kan alltid kontakta oss på Fysioterapeuterna för stöd och råd. Antingen via det lokala arbetsplatsombudet eller förbundets medlemsrådgivning, för vidare stöd och hjälp.

Läs mer om lön

Varför finns ingen procentsats för löneökningar i kollektivavtalen?

Fysioterapeuternas centrala kollektivavtal med arbetsgivarna är i regel sifferlösa utan fastställda belopp eller procentuell ökning. Det är en modell som vi valt eftersom vi ser att den över tid gett högre löneökningar för medlemmarna än när avtalen innehåller siffror. Det blir helt enkelt bättre resultat när den enskilda medarbetaren för dialog med sin chef om sitt bidrag till verksamhetens mål.

Läs mer om lön
Alla frågor & svar